Vücut Geliştirme ve Dinlenme Dengesi Nasıl Kurulmalı?

Dinlenmek de vücut geliştirmenin bir parçasıdır.
Vücut Geliştirme ve Dinlenme Dengesi Nasıl Kurulmalı?

Belirgin kaslara, yağsız ve etkileyici bir vücuda sahip olmak için siz de Sakarya spor salonları arasından tercih yaparak, size özel hazırlanan antrenman programlarına katılabilirsiniz. Vücut geliştirme konusunda kararlıysanız hayatınızdaki tek değişikliğin antrenman yapmak olmayacağını bilmelisiniz. Vücut geliştirme sporu özel bir disiplin gerektirir; antrenmanlar kadar beslenme programı ve ihmal edilse de dinlenme dikkatli bir şekilde ayarlanmalıdır.

Vücut geliştirme sporuna başlayan kişilerin yaptıkları en büyük yanlış vücut geliştirme ve dinlenme dengesini kuramamalarıdır. Antrenmanlar sırasında fiziksel strese sokulan kasların yenilenmesi ve büyümesi adına beslenme kadar önemli olan dinlenme süreçleri ihmal edilmemelidir. Kasların yeniden yapılandırılması için çok önemli olan dinlenme sürelerinin atlanması kasların gelişimini yavaşlatabilir ve hatta durdurabilir. Dinlenme; setler arasında antrenmanlar arasında ve hatta dönemsel periyotlar halinde uygulanabilir. Sakarya spor salonları bünyesinde çalışan spor eğitmenleri vücut geliştirme sporuna başlayan kişilerin hayatının doğru planlanması adına tüm bilgileri aktarırlar ve bu bilgilendirmede dinlenme süreçlerine de özel bir vurgulama yaparlar.

Siz de vücut geliştirme antrenmanlarından maksimum verimlilikte sonuçlar elde etmek istiyorsanız “vücut geliştirme ve dinlenme dengesi” hakkında size özel hazırladığımız bu yazımızdaki bilgileri hayata geçirebilirsiniz.

Pasif ve Aktif Dinlenme

Vücut geliştirmede dinlenmeyi temsilen uykusu gelip düşen bebek

Antrenmanlardan sonra iki ayrı dinlenme sürecinden bahsedilebilir. İlki aktif dinlenmedir ki; hafif antrenmanlar yapılmasını, düşük tempoyla koşulmasını ya da yürüyüş yapılmasını kapsar. Bir de pasif dinlenme vardır ve bu dinlenme şekli antrenmanlar sonrasında yeterince uyunmasını ifade eder. Pasif dinlenme süreçlerinde uyku kadar beslenme ve kompresyon uygulamaları da yapılarak; vücut kaslarının gelişmesi, güç kazanması, merkezi sinir sisteminin onarılması ve hormon dengesinin kurulması amaçlanır. Vücut geliştirme sporu yapanlar pasif ve aktif dinlenme süreçlerinden birini aksatırlarsa kas gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilirler. Her antrenmanda kasların zorlandığı, bu sırada kas yırtıklarının oluştuğu ve dinlenme dönemlerinde kasların yeniden ve büyüyerek tamir edildiği gerçeği unutulmamalıdır. Antrenman sonrası kaslarda oluşan yanmalar ve ağrılarla etkisini hissettiren fiziksel baskı; dinlenme süreçleri ile giderilir, kişi yeterli dinlenerek antrenmanlara olması gerektiğinden daha fazla ara vermek zorunda kalmaz.

Haftada Kaç Gün Dinlenilmeli?

Haftada kaç gün antrenman yapılması ve kaç gün dinlenilmesi gerektiği ile ilgili öneriler sporcu özelinde değişiklik gösterir. Spora yeni başlayan kişilerin kondisyonları düşük olduğu için başlangıç aşamasında haftada 3-4 gün spor yapılması ve 3-4 gün dinlenilmesi ideal olacaktır. Sporcu kondisyonunu fazlalaştırdıkça ve artık orta seviyeye ulaştığında haftada iki gün tüm vücudunu çalıştırarak ve iki gün için dinlenmeye zaman ayırarak antrenman ve dinlenme dengesini kurabilir. Sporcunun profesyonelliği ve kondisyonu artık ileri seviye antrenman düzenine geçtiğinde haftada 5 gün antrenman yapması ve 1-2 gün dinlenmesi gerekecektir. Burada akılda tutulması gereken temel unsur antrenman ve dinlenme dengesinin sporcunun kondisyonu, dayanıklılığı ve genel seviyesine göre ayarlanması gerektiğidir. Başlangıç aşamasında olan bir sporcu haftada 6 gün antrenman yaparsa muhtemelen vücudunun maruz kaldığı fiziksel baskıyı kaldıramayacak, sakatlanma riskiyle karşılaşacak ve hatta spor salonuna dönmekte zorlanacaktır.

Antrenman Sonrası Toparlanma Sürecinde Yapılması Gerekenler

  • Yeterince uyuduğunuzdan emin olun, yoğun bir antrenman sürecindeyseniz günde en az 8 saat uyumaya özen gösterin.
  • Beslenmenize dikkat edin; protein ve karbonhidrat dengesini doğru ayarlayın.
  • Antrenmanlardan sonra mutlaka esneme hareketleri yapın.
  • Antrenman sonrasında kaslarınıza masaj yapın ve kan dolaşımını hızlandırarak kas iyileşme sürecini kısaltmaya çalışın.

 

Hemen Ara