Antrenman Motivasyonunuzu Arttıracak 6 Öneri

Sakarya spor salonları bünyesinde kendinize özel antrenman programının keyfini çıkarıyor ancak zaman zaman motivasyonunuzun düştüğünü hissediyorsanız, moralinizi bozmayın. En deneyimli ve profesyonel sporcular dahi zaman zaman motivasyonlarını kaybedebiliyor.
Antrenman Motivasyonunuzu Arttıracak 6 Öneri

Spora başladınız ve her şey tam da olması gerektiği gibi tıkırında ilerliyor. Performansınız ve dayanıklılığınız arttı ve artık yeni bir antrenman programına geçiş yaptınız. İlk iki üç hafta tüm hevesinizle egzersizlerinizi yaparken bir anda motivasyonunuzun düşmeye başladığını hissettiğinizde ne yaparsınız? En kötü ihtimalle programınızı bırakır ve spora geçici bir ara verirsiniz. Neyse ki önerilerimizi dinlerseniz en kötü senaryoyu yaşamanıza gerek kalmaz. Bu yazımızda motivasyonunuzu korumanızı sağlayacak en etkili yöntemleri sizlere sunacağız.

Spor Forumlarına Katılın

İnternet sizinle aynı amacı taşıyan ve birbirinden farklı antrenman programları uygulayan yüzlerce kişiye ulaşma fırsatı sunar. Sosyal medya platformları ve forumlar siz fark etmeseniz de motivasyonunuzu arttırmanıza büyük bir katkı sağlar. Sosyalleşebileceğiniz, deneyimlerinizi paylaşabileceğiniz ve aynı zamanda bilgilerinizi aktarabileceğiniz kişilerle online iletişime geçerek siz de motivasyonunuzu yükseltebilirsiniz. Bu gruplarda mümkün olduğunca aktif olmayı ihmal etmemelisiniz. Online bir topluluğa üye olmak, gelişiminizi aktarmak, arkadaşlarınızın gelişimini takip etmek antrenmanlara devam etmeniz için itici gücünüz haline gelir.

Öğrenin

Spor ve spora dair bilgileriniz arttıkça, antrenmanlarınız ile ilgili daha fazla şey öğrendikçe spordan ayrılmanız zorlaşır. Bu nedenle spora başlarken ki hedeflerinizi yerine getirmeyi istiyorsanız spor yaparken teknik bilginizi de arttırmalısınız. Kaslarınız güçlendikçe ve siz kaslarınızın çalışma prensibini öğrendikçe antrenmanlarınız sırasında vücudunuzda olan değişimlere daha çok hakim olursunuz. İş o raddeye gelince de isteseniz de spordan kopamazsınız.

Öğretin

Öğrendikçe başkalarına bildiklerinizi öğretme ve yardımcı olma fırsatını yakalarsınız. Spora yeni başlayan kişilere yol gösterebilir, antrenmanları sırasında kendilerini destekleyebilir ve hatta beslenme programları ile ilgili görüşlerinizi iletebilirsiniz. Başkalarının amaçlarına ulaşması için fayda sağlama dürtüsünü hissettiğinizde de ister istemez antrenmanlarınıza düzenli gitmek için kendi gerekçelerinizi yaratabilirsiniz. Bu aşamada didaktik olurken aşırı sıkıcı hale gelmemelisiniz. Herkesin işine karışmaktan ziyade sizden yardım istendiğinde harekete geçerseniz herkesin vakit geçirmekten keyif aldığı biri olarak kabul edilebilirsiniz.

Kendinizi Adayın

Vücut geliştirme sporuna başladıysanız bu yola kendinizi adamalısınız. Bir süre sonra kaslarınız muhteşem bir görünüme sahip olsa bile hep daha fazlasını istemeye başlarsınız. Daha düzenli ve ihtiyacınıza yönelik antrenmanlar yaparak gelişmeyi istemek spora olan motivasyonunuzun hep yüksek olmasını sağlar. Bu noktada kendinizi başkalarıyla kıyaslamamaya çalışın. Sizinle aynı spor salonunda çalışan diğer sporcuların fiziklerini çok beğenip kendinizi yetersiz hissetmeyin. Çalışmalarınızın karşılığını tam olarak alamadığınızı düşünerek moralinizi bozmayın. Herkesin bünyesi, antrenman kapsamı ve amacı farklıdır. Benzer hisler nedeniyle kafanız karışıyorsa kendinizi küçümsemekten vazgeçmelisiniz.

Müzik Dinleyin

En sevdiğiniz müzikleri spor yaparken dinleyin. Özellikle hareketli parçaları dinlemek spor yaparken enerjinizin düşmesini engeller. Her ne kadar spor salonlarında motive edici parçalar çalsa da kendi müziklerinizi seçmeniz bireysel motivasyonunuzu arttırmanın en etkili yollarından biridir. Üstelik araştırmalar da bu söylememizi doğrular niteliktedir. Seçtiğiniz müzikleri yalnızca spor salonunda dinleyerek müziğin etkisini arttırabilir ve spor moduna tam konsantre şekilde geçiş yapabilirsiniz.

Stresle Mücadele Edin

Hayatınızda yaşadığınız, karşılaştığınız veya yüzleşmek zorunda kaldığınız stres unsurları sizi bezdirebilir. Maruz kaldığınız stres sizi en sevdiğiniz şeylerden de spordan da uzaklaştırabilir. Sizi mutsuz eden şeyler karşısında verdiğiniz tepkileri kontrol etmeye çalışın ve hıncınızı sporu bırakarak kendinizden çıkarmayın. Bu felsefeleri benimsediğinizde spora her zamankinden daha istekli gitmeye başladığınızı fark edeceksiniz… 

Hemen Ara