Gerçekten Obez Misiniz?

Eski pantolonlarınız artık size uymuyorsa; göbek bölgenizde bariz bir yağlanma varsa ve boyunuzla kilonuz arasındaki denge giderek aleyhinize dönüyorsa tehlike çanlarının sesi yükselmeye başlar.
Gerçekten Obez Misiniz?

Çağımızın en yaygın görülen hastalığı şüphesiz obezitedir. Vücutta aşırı yağ birikmesine ve bunun sonucunda kişide hayati riske yol açan hastalıkların oluşumuna yol açabilen obezite; kronik olmasına rağmen engellenebilen bir rahatsızlıktır. 

Fazla kilolu olan herkes obezite hastası demek değildir; kişiye obezite teşhisinin konulması için belli kriterler bulunur. Bu yazımızda obezite ile ilgili önemli bilgileri, obezite sınıflandırmasında kullanılan vücut kitle indeksi hesaplamasının ayrıntılarını ve obezitenin nasıl önlenebileceğine dair bilgileri bulabilirsiniz!

Obezite Nedir?

Vücutta aşırı yağ birikmesi ile karakterize edilen obezite kronik bir hastalıktır ve tek zararı kişinin vücudunun yağlanması da değildir. Yüksek tansiyon, gece uykuda nefes alımının durması yani uyku apnesi, yüksek kolesterol, eklem rahatsızlıkları, diyabet, kalp ve damar hastalıkları oluşumunda da obezitenin büyük bir etkisi olduğu bilinmektedir. Obezite hastalığı bu denli önemli olunca “obez miyim?” sorusunu soranların sayısı da giderek artmaktadır. 

Öncelikle bir kişinin obez olup olmadığının sınıflandırılmasının yapılabilmesi için Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Vücut Kitle İndeksi hesaplanmasının kullanılmasını önerdiğini belirtmek istiyoruz. Ancak bu veriler tam doğrulukta değildir. Örneğin vücut geliştiren bir kişinin vücut ağırlığı kaslarından ötürü fazla olsa da; kendisine obez denmesi mümkün değildir. Yine de genel bir fikir vermesi ve farkındalığı yükseltmesi adına Vücut Kitle İndeksi hesaplamayı detaylı olarak anlatacağız. 

Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından kişilerin kilosunun sınıflandırılması ve kişilerin obezite sınıflarının belirlenmesi için kullanılan VKİ değeri; dünya genelinde kabul görür. Kişinin kilogram cinsinden kilosunun, metre cinsinden boyunun karesine bölünmesi ile VKİ değerine ulaşılabilir. 

VKİ hesaplaması sonrasında elde edilen değer; kilo sınıflandırma cetveli doğrultusunda incelenerek kişinin zayıf, ideal kilolu, fazla kilolu veya obez olup olmadığı konusunda fikir elde edilir. 

Vücut kitle indeksi hesaplama konusunda şu şekilde örnekleme yapabiliriz:

1.80 metre boyunda ve 112 kilogram ağırlığında bir kişinin vücut kitle indeksi: 
112: (1.80)x(1.80) işlemi ile hesaplanabilir. Çıkan değer: 32.9 olur. Kişinin obez olup olmadığının anlaşılması için ikinci adım sınıflandırmanın incelenmesidir. 

VKİ sınıflandırılmasına göre VKİ değeri;

  • 18 ve altı olanlar ZAYIF,
  • 18 – 24,99 olanlar İDEAL KİLOLU,
  • 25 – 29,99 olanlar FAZLA KİLOLU,
  • 30 – 39,99 olanlar OBEZ,
  • 40 ve üzerinde olanlar MORBİD OBEZ olarak sınıflandırılır. 

Hesaplama yaptığımız kişinin VKİ değeri 32,9 olduğu için bu kişinin obez olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yazımızın girişinde de belirttiğimiz gibi VKİ hesaplama tam anlamıyla kesin sonuçlara ulaşılmasını sağlayamaz. Bel çevresi ölçümü, cinsiyet, boyun çevresi genişliği ve vücut yağ oranı gibi değişkenlerin de obezite teşhisinde değerlendirilmesi gerekir. 

Obeziteden Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

Obeziteden korunmak için sağlıklı beslenmek ve spor yapmak gerekir. Kişinin kilo almasına neden olan temel faktör harcadığından daha fazla kalori tüketmesidir. Alınan ve harcanan kalori arasındaki fark harcanan kalorinin üstünlüğüne işaret ediyorsa kişi obezite riskinden uzaklaşabilir. 

Kalori alımını kısıtlayan ve daha fazla kalori harcayan kişiler ideal kilolarına ulaşabilirler. Daha fazla kalori harcamanın en doğru yolu spor yapmaktır. Sadece besin alımını kısıtlamak kilo vermek için yeterli olmayacaktır. 

Siz de VKİ değerlerinizin giderek yükseldiğini görüyor ve obeziteye yakalanma riskinizi azaltmak istiyorsanız Sakarya spor salonları kaydı yaptırarak; uzman eğitmenler eşliğinde yaşınıza, kilonuza ve genel sağlık durumunuza uygun egzersizlerle kilo kontrolünüzü sağlayabilirsiniz. 

 

My_Hulk Tatilya'da

 

Hemen Ara