Vücut geliştirme sporunu yapanlar her an kaslarını arttırmak için etkili bir yol ararlar. Yeni bir diyet, yeni antrenman programı derken asıl önemli noktayı kaçırırlar. Eğer vücut geliştirme sporu yapıyorsanız ve Sakarya spor salonları bünyesinde çalışan uzmanların tavsiyelerini alıyorsanız tek eksiğiniz iyi bir uykudur!
Ne kadar antrenman yaparsanız yapın, ne kadar dengeli beslenirseniz beslenin; yeterli düzeyde uyumazsanız maalesef hayalinizdeki kaslara sahip olamazsınız!
Neden mi?
Aslında bunun bir çok nedeni var. Kaslarınız antrenman sırasında büyümez, kaslarınızın onarılması ve büyümesi için uykuda olmanız gerekir. Çünkü kasların büyümesini sağlayan anabolik hormonlar uyku sırasında salgılanır. Siz uyurken vücudunuz bir makine gibi çalışır; büyüme hormonu salgılanır, protein sentezi gerçekleşir, enerji depolanır ve beyin hücreleri yeniden yapılandırılır.
Uyku Sırasında Kaslar ve Diğer Dokular Onarılır
8 – 10 saatlik bir uyku uyursanız gece boyunca acıkacağınız için vücudunuz katabolik sürece girer, yani kaslarınız erimeye başlar. Uykudan önce sağlıklı bir şekilde atıştırırsanız süreci tersine çevirebilir ve protein sentezini arttırabilirsiniz. Büyüme hormonu salgılandığı için de kaslarınız onarılır. Özellikle REM uykusunda bağışıklık sistemi hücreleri yenilenir; organlar, kemikler ve dokular iyileşir.
Detaylara Göz Atın: Kas Yapmaya Çalışırken Yapılan 10 Hata
Uyku Sırasında Enerji Tüketimi Düşer
Enerji tüketiminin azalmasıyla vücudun enerji depoları yavaş yavaş dolmaya başlar. Kasların yeniden yapılandırılması için vücutta daha fazla enerji birikir ve üstelik ertesi gün kişi kendisini çok daha dinamik hisseder.
Uyku Sırasında Beyin Yenilenir
Uyku sırasında beyin yenilenir diğer bir deyişle şarj edilir. Beyin dinlendiği için gün içerisinde dikkat ve motivasyon seviyesi zirvede olur. Böylece vücut geliştirme sporu yapanlar antrenmanlarını büyük bir verimle tamamlayabilirler.
Uyku Evrelerinin Etkisi
Uyku, periyodik olarak iki değişim döneminden geçer. REM ve Non-REM evreleri; bu evrelerin ne kadar yaşandığı sporcular için çok önemlidir.
NON-REM evresi kendi içerisinde I, II, III ve IV olmak üzere toplamda dört evreye ayrılır.
Birinci evre uyanıklık ile uyku arasındaki dönem olarak tanımlanabilir. Bazen bir anda irkilirsiniz ve hiç uyumadığınızı düşünürsünüz halbuki uyuyorsunuzdur. İşte bu hissi yaşadığınız evre uykunun birinci evresidir.
İkinci evrede göz hareketleriniz yavaşlar ve uykunun büyük kısmı ikinci evrede geçer. Henüz derin uykuya geçilmediği için bu evre geçiş evresi olarak da düşünülebilir.
Üçüncü ve dördüncü evre vücut geliştirme sporu yapanlar için çok önemlidir. Bu süreçte vücudunuz dinlenir, dokularınız onarılır, hücreleriniz yenilenir, beyniniz arınır ve tam bir dinlenme yaşarsınız.
REM uykusu ise yine sizin için olmazsa olmazdır. Uykunun yaklaşık %20-25’lik kesimini oluşturan REM uykusunda beyin fonksiyonlarınız sanki uyanıkmışsınız gibi yerinde olur. Gün içerisinde edindiğiniz tüm bilgiler beyninize işlenir, enerji depolanır ve motivasyonunuz yükselir.
Uykunun evrelerini neden anlattığımızı düşünebilirsiniz. Ancak emin olun çok önemli bir nedenimiz var. Gece uykunuzu yeterince alamazsanız diğer bir deyişle 3. evrede, 4. evrede ve REM uykusunda yeterince kalmazsanız kaslarınızın onarılması da, enerjinizin yükselmesi de, kaslarınızın büyümesi de mümkün olmayacaktır!
Uykuya Dalamıyorsanız Önerilerimize Kulak Verin
Herkes başını yastığa koyduğunda uyuyamaz. Gün içerisinde yaptığınız antrenmanlar ve günlük koşuşturma sırasında çok yorulduğunuz için bile uyuyamadığınız zamanlar olabilir. Bu nedenle uykuya dalmanızı kolaylaştıracak tavsiyeler sunacağız.
- Uykuya dalmak için televizyon izlemeyin. Beyniniz zinde kalmaya çalışır ve uyumayı reddeder.
- Uyumadan önce sıcak bir duş yapın. Böylece hem kaslarınızı rahatlatmış hem de uykuya hazırlanmış olursunuz.
- Gece ağır egzersizler yapmayın.
- Kafein ve alkolden uzak durun. Uyumadan önce kafein ve alkol barındıran içecekler içerseniz uyku evrelerinin düzeninin bozulmasına neden olabilirsiniz.
- Uyku hapları kullanmayın. Kısa sürede olumlu yanıt verseler dahi uzun vadede sizi kendilerine mecbur ederler.
- Uyuduğunuz odayı karartın, ışık yakmayın. Mümkünse sigara içilen odada da uyumayın.
- Geceleri zihninizi de bedeninizi de meşgul eden ve stres yaratan aktivitelerden uzak durun.