Vücut tiplerimiz doğuştan farklıdır. Bazılarımız ince uzun, bazılarımız geniş bazılarımız ise atletik vücutlara sahip oluruz. Kemik kalınlıklarımız ve hatta kemiklerimizin yapıları bile aynı değildir. Vücut tiplerimizdeki farklılıklar vücut geliştirme sporu yapmaya karar verdiğimiz andan itibaren bize yol göstermelidir. Vücudumuzun fiziksel özelliklerini göz önünde bulundurarak yaptığımız antrenmanlardan alacağımız sonuç da şüphesiz daha verimli olacaktır.
Vücut Tipleri Nelerdir?
1940’lı yıllarda psikiyatr W.H. Sheldon vücut tiplerini üç ayrı kategoriye ayırmıştır. Uzun ve ince yapıda olanlara ektomorf vücut tipi; kalın kemikli ve kilo almaya müsait olanlara endomorf vücut tipi; atletik yapılı ve göreceli olarak kaslı olanlara ise mezomorf vücut tipi denmiştir. Vücut tipleri arasındaki farklılıklar neticesinde vücut geliştirme antrenmanlarından alınan sonuçların değişiklik göstermesiyle her vücut tipine uygun antrenman programları uygulanarak sporcuların hedeflerine daha kısa sürede ulaşmaları sağlanmıştır.
Ektomorf Vücut Tipi Nedir?
Uzun ve ince yapılı vücut tipi ektomorf olarak tanımlanır. Uzun kişilerin tamamının ektomorf vücut tipine sahip oldukları düşünülse de boy uzunluğu tek kriter değildir. Kemiklerin kalınlığı, iskelet yapısı, kemik yoğunluğu ve metabolizma hızı bu ayrımda önemli faktörlerdir. Ektomorf vücut tipine sahip olan kişilerin ortak özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
- Kemikleri hafiftir.
- omuzları ve kalçaları dar olur.
- Metabolizma hızları yüksektir.
- El bilekleri, dizleri ve ayak bilekleri ortalamaya göre daha incedir.
- Kilo almaya müsait değillerdir.
- Kemikleri incedir.
Ektomorf Vücut Tipine Göre Body Building
Ektomorf vücut tipine sahip olan kişilerin metabolizma hızları yüksek olur, bu nedenle vücutları hızlı bir şekilde kalorilerden kurtulur. Vücut geliştirmek istiyorsanız ve ektomorf vücut tipine sahipseniz öncelikle çok yoğun antrenmanlardan kaçınmalısınız. Antrenmanlarınızı mümkün olduğunca kısa tutmalısınız. Uzun süreli kardiyo egzersizlerinden uzak durmalı ve antrenmanlardan sonra mutlaka dinlenmelisiniz. Haftada altı gün günde 2 saat antrenman yapmak sizi hedeflerinizden uzaklaştırabilir. Doğanız gereği kalorileri vücudunuzda tutmadığınız için vücudunuzu geliştirmek isterken gereğinden fazla yoğun antrenmanlar nedeniyle zayıflayabilirsiniz. Vücudunuzun görünümünü iyileştirmek ve zayıflıktan kurtulmak için günlük kalori alımınızı arttırmanızı öneriyoruz. Dengeli bir diyetle günde 3500-4000 kalori alırsanız vücudunuzdaki değişimi fark etmeniz daha kısa sürecektir.
Endomorf Vücut Tipi Nedir?
Kalın bir bel ve geniş kalçalar endomorf vücut tipinin en önemli özellikleridir. Kilo almaya müsait olurlar ve metabolizma hızları oldukça yavaştır. Kemik ağırlıkları fazla olur, gövdeleri kare şekline benzer. Vücut geliştirmek istediklerinde kalori alımlarını kısıtlamaları ve antrenman düzenlerini aksatmamaları önerilir. Bunun temel sebebi kalori alımını kısıtlamadıkları takdirde vücutlarındaki kaslarla birlikte yağ oranının da artma ihtimalinin yüksek olmasıdır. Güç gerektiren sporlarda oldukça başarılı olan endomorf vücut tipine sahip kişileri genellikle boks ringlerinde görebilirsiniz.
Endomorf vücut tipine sahip olan kişilerin ortak özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
- Kemik ağırlıkları fazla olur.
- Vücut hatları yuvarlak ve dolgundur.
- Kas yapmaktan çok mevcut yağlarından kurtulmaları gerekir.
- Kemikleri kalındır.
Endomorf Vücut Tipine Göre Body Building
Endomorf vücut tipine sahipseniz ve vücut geliştirme sporu ile ilgileniyorsanız yoğun antrenmanlar sizi bekliyor demektir. Metabolizma hızınız yavaş olduğu için kardiyo egzersizlerine antrenmanlarınızda mutlaka yer vermeniz gerekir. Antrenmanlardan sonra dinlenme sürenizi mümkün olduğunca kısa tutup antrenmanlara geri dönmeniz başarınızı arttıracaktır. Kilo almak istiyorsanız yüksek ağırlıklarla çalışabilirsiniz, fakat amacınız yağsız kas kitlenizi arttırmaksa orta ağırlıklara odaklanmalısınız. Antrenman sırasında yaptığınız egzersizleri sıklıkla değiştirerek metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Ağırlık antrenmanlarına ara verdiğiniz günlerde kardiyo egzersizlerine zaman ayırmalısınız.
Mezomorf Vücut Tipi Nedir?
Doğuştan şanslı olarak tabir edilen kişiler mezomorf vücut yapısına sahiptirler. Geniş omuz, dar kalça, küçük eklemler bu vücut tipinin en belirgin özellikleri arasında yer alır. Genetik olarak kaslanmaya müsait olan mezomorf vücutlar kolay kolay kilo almazlar. Kasları hızlıca onarılır; büyüme hormonu ve testosteron salgıları kusursuz orandadır.
Mezomorf vücut tipine sahip olan kişilerin ortak özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
- Vücutları şekilli olur.
- Omuzları geniştir.
- Yağlanmaya değil kaslanmaya müsaitlerdir.
- Vücut geliştirme sporu için en ideal yapı onlardadır.
Mezomorf Vücut Tipine Göre Body Building
Mezomorf vücut tipine sahipseniz doğuştan şanslısınız; bu sebeple yoğun ve düzenli antrenman yaparsanız mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz. Uzun süreli antrenmanların size faydası diğer vücut tiplerine oranla çok daha fazla olacaktır. Antrenman aralarında çok dinlenmenize gerek olmaz; protein ağırlıklı beslenerek antrenman sonrası kas iyileşme sürenizi kısaltabilirsiniz. Orta seviyede kardiyo egzersizleriyle kondisyonunuzu arttırıp mükemmel bir görünüme göreceli olarak daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Siz de hayalinizdeki vücuda sahip olmak istiyorsanız Sakarya spor salonları arasından seçim yapıp antrenmanlara başlayabilirsiniz. Vücut tipinize uygun antrenman ve beslenme programlarıyla amacınıza en kısa sürede; üstelik sağlığınıza da zarar vermeden ulaşabilirsiniz.