Yağsız kas kitlesini arttırmak kimi zaman zorlu bir mücadele gerektirir. Sadece spor yapmak kas yapımı için yeterli değildir. Kas yapmak isteyen kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri ve gerekirse yaşam tarzlarını değiştirmeleri gerekir.
Spor salonlarına, fitness merkezlerine giderek düzenli bir antrenman programı uygulayan kişilerin beslenmeleri ile ilgili de uzmanlardan danışmanlık almaları onlara büyük bir avantaj sağlayacaktır. Amaçlarına daha kısa sürede ulaşmak, bu süreçte bilinçsiz hamlelerde bulunmamak ve bir an önce yağsız kas kitlesine kavuşup görünümünü iyileştirmek isteyenlere özel diyet programları oluşturulmalıdır. Bu yazımızda kas yapımını arttıran 8 diyet önerisiyle karşınızdayız.
Yumurtanın Beyazı
Dünya genelinde başarılı vücut geliştiricilerin beslenme programlarının olmazsa olmaz gıdalarından biri yumurtaların beyaz kısmıdır. Dünyadaki en saf proteini barındıran bu gıda hiç yağ içermez ve sadece 50 kaloridir. Kas yapımı sürecinde önemli bir görev alan yumurta beyazının biyolojik değerleri çok yüksektir. %84 oranında protein içeren bu besin protein sentezini hızlandırır. Aynı zamanda vücudun mineral ve vitamin ihtiyacını karşılar.
Tavuk ve Hindi
Vücut geliştirmek, kas yapmak ve aynı zamanda yağ oranını azaltmak isteyen kişilerin beslenmelerinde yağsız beyaz et barındıran tavuk ve hindilere yer açılmalıdır. Yüksek kaliteli protein içeren bu gıdaların doymamış yağ oranları çok düşüktür. Aralarında bir kıyaslama yapmak gerekirse hindi etinin tavuk etine göre daha az kalori, daha az yağ ve daha fazla protein içerdiğini belirtebiliriz.
Balık
Genellikle yağlı yiyeceklerden uzak durulması söylense de balıklar bu söylemin istisnasıdır. Vücut tarafından doğal yollarla üretilemeyen ve gıdalar aracılığı ile alınması gereken Omega-3 temel yağ asitleri zengini balıklar kas yapma sürecine destek olurlar. Somon, tuna, sardalye gibi soğuk su balıkları protein ve yağ asitleri açısından oldukça zengindir.
Fasulye ve Baklagiller
Kas yapmayı gerçekten istiyorsanız fasulye ve baklagillerden kaçamazsınız! Kas yapma amacı olanlar sadece yağsız et yemenin yeterli olduğunu düşünürler fakat işin aslı pek öyle değildir. Fasulye ve baklagiller hem protein hem de lif içerirler. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlayan lif kas büyümesi için kritik bir öneme sahiptir; besinlerin emilimini sağlar ve aynı zamanda arttırır. Özellikle Meksika fasulyesinin beslenme programlarına dahil edilmesi gerektiğini hatırlatmak istiyoruz.
Yağsız Kırmızı Et
Protein, çinko ve B vitaminleri zengini yağsız kırmızı et, kas yapımını arttıran en besleyici gıdalar arasında yer alır. Agresif kas yapma hedefleri olan kişiler bu nedenle kırmızı etten vazgeçemezler. Ancak kırmızı et belli bir miktarda doymamış yağ içerdiği için her gün tüketilmemesinde fayda vardır. Kırmızı et, beyaz et ve balık gibi gıdalar dengeli tüketilmelidir.
Yavaş Sindirilen Karbonhidratlar
Protein kas yapım sürecinde birçok açıdan önemli bir role sahip olsa da tek başına yeterli değildir. Kasların beslenmesi ve korunması için vücut karbonhidrata da ihtiyaç duyar. Tatlı patates, yulaf gibi yavaş sindirilen diğer bir deyişle glisemik endeksi düşük karbonhidratlar egzersiz sırasında enerji sağlar. Karbonhidratlar kaslarda glikojen olarak depolanır ve ağır antrenmanlar sırasında yoğunluğun artmasıyla beraber vücut kaslardaki glikojen depolarını tüketir. Glikojen depolarının tükenmesi halinde de vücut ihtiyacı olan enerjiyi kasları eriterek sağlar! Bu çok da istenen bir durum değildir!
SU
Vücut geliştirenler için et tüketmek ne kadar önemliyse, su içmek de eş değer öneme sahiptir. Vücudun %70’i sudan oluşur; kasların içerisinde de su vardır ve hayati öneme sahip kan da sudan oluşmaktadır. Antrenman yapan kişilerin vücutları susuz kalırsa kaslar olduğundan az gelişmiş görülür.
Sakarya spor salonları üyeliğiniz ile birlikte size gıda konusunda da danışmanlık sağlamaktadır. Siz de sporu hayatınınızın bir parçası haline getirmek ve daha sağlıklı yaşamak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilir, 3 aylık, 6aylık ve 1 yıllık uzun dönem üyeliğin avantajlı fiyatları ile yeni bir bedene sahip olabilirsiniz.