Vücut Kitle Endeksi Nasıl Hesaplanır

Vücut kitle endeksinizi hesaplayarak kilo vermeniz gerekip gerekmediğini ölçümleyebilirsiniz. Kitle endeksi ile kilonuzun farkına varın.
Vücut Kitle Endeksi Nasıl Hesaplanır

Fazla kilolarından şikayetçi olanların sayısı giderek artıyor. Obezitenin kronik bir hastalık olup yüksek tansiyon, uyku apnesi, diyabet ve kalp rahatsızlıklarına yol açması kilo problemi olan kişileri diyet yapmaya sevk ediyor. Obezitenin belirlenmesi ve kişilerin kiloları hakkındaki farkındalıklarının arttırılması adına Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Vücut Kitle İndeksi” değerleri baz alınıyor. Bu yazımızda “Vücut Kitle İndeksi nedir?” ve “Vücut Kitle İndeksi nasıl hesaplanır?” gibi en çok merak edilen soruların yanıtlarını aktaracağız.

İlk olarak;

Vücut Kitle Endeksi Nedir?

Kişilerin kilolarının sınıflandırılması adına kullanılan ve dünya genelinde en çok kullanılan ölçüme Vücut Kitle Endeksi denir. “Body Mass Index” (BMI) olarak da bilinen vücut kitle endeksi değeri, kişinin vücut ağırlığının sağlıklı bir yaşam için uygun aralıklarda olup olmadığının tespit edilmesi adına en yaygın kullanılan değer olarak kabul edilmektedir.

Son dönemde “Vücut Kitle Endeksi” değerlerinin kişilerin sağlık durumu ile ilgili kesin bir yargıya varmak için yeterli olmadığı düşüncesi hakim olsa ve bel çevresi genişliğinin de en az VKİ değerleri kadar etkili olduğu savunulsa da VKİ değerleri obezite hastalığı sınıflandırılmasında kullanılmaya devam etmektedir.

Vücut Kitle Endeksi Nasıl Hesaplanır?

Vücut Kitle Endeksi değerlerinin hesaplanabilmesi için; kişinin kilogram cinsinden ağırlığının ve metre cinsinden boy uzunluğunun bilinmesi gerekir. VKİ hesaplamalarında kişinin cinsiyeti ya da yaşı gibi değerlere gerek duyulmaz.

Kişinin kilogram cinsinden ağırlığı; metre cinsinden boy uzunluğu değerinin karesine bölünmesi ile Vücut Kitle Endeksi değeri hesaplanır.

Hesaplamayı net bir şekilde açıklamak için bir örnek vermek istiyoruz.

1,75 m boyunda, 68 kg ağırlığında olan bir kişinin vücut kitle endeksi değerlerini hesaplamak için;

  1. 1,75 x 1,75 hesaplamasını yapalım. Sonuç: 3,0625 değerini buluruz.
  2. Kişinin ağırlığı 68 kg olduğu için 68’i 3,0625’e böldüğümüz zaman elde ettiğimiz sonuç; yani 22,20 kişinin VKİ değerini verecektir.

VKİ değeri elde edildikten sonra kişilerin kilosunun hangi sınıflandırmaya girdiğinin anlaşılması için Vücut Kitle Endeksi değer tablosuna bakılması gerekir.

Vücut Kitle Endeksi Tablo Değerleri

Vücut Kitle Endeksi

Vücut Kitle Endeksi değerini hesapladıktan sonra elde edilen verinin yorumlanması için tablonun incelenmesi gerektiğini az önce belirtmiştik. VKİ tablosunda;

  • VKİ değeri < 18 olanlar ZAYIF;
  • 18 < VKİ değeri < 25 olanlar İDEAL KİLOLU,
  • 25 < VKİ değeri < 30 olanlar FAZLA KİLOLU,
  • 30 < VKİ değeri < 40 olanlar OBEZİTE HASTASI,
  • VKİ değeri > 40 olanlar MORBID OBEZİTE HASTASI olarak sınıflandırılırlar.

VKİ değerlerinin hesaplanması söz konusu olduğunda bayanlar ve erkekler için fazla kilo sınırının belirlenmesi de kolaylaşmaktadır. VKİ formülünden yararlanarak hesaplama yapıldığında kadın ve erkekler kilo sınıflandırmalarını öğrenebilirler.

Herkesin ideal kilosu; boyuna ve vücut ölçülerine göre değişiklik gösterebilir. VKİ değerlendirmesi tek başına en sağlıklı sonucu veren yöntem olarak kabul edilmez. İnsan sağlığını riske atan bel ve çevresinde biriken yağların oranı da kişinin sağlık durumu hakkında varılan yargıları değiştirecektir. VKİ hesaplaması kişinin vücut yağları ve yağ dağılımı hakkında bilgi vermemektedir. Bel çevresinde biriken yağlar iç organların yağlanmasına neden olduğu için bu yağların görmezden gelinmemesi gerekir.

Bel çevresinde biriken yağlarla ilgili sorun yaşayan kişilerin zayıflama sürecine girmesi önerilir. Sağlık sorunlarının oluşma ihtimalinin azaltılması için kişilerin diyet yapması ve kilo verme amaçlı beslenme programlarını takip etmesi hayat kalitelerini arttırır.

Sakarya spor salonları bünyesinde bulunan üyelik öncesi testler ile bu bilgilere rahatça erişebilirsinz.

Hemen Ara