Düzenli olarak spor yapan, formlarını korumak ya da zayıflamak isteyen kişilerin beslenmelerine her zamankinden çok dikkat etmeleri gerekir Spor yapılınca vücudun normalden daha çok kalori ve enerji harcaması vücudun yeterinde sağlıklı beslenememesi durumunda olumsuz sonuçlara yol açabilir. Sakarya spor salonları olarak, bu yazımızda düzenli olarak spor yapan kişilere sağlıklarını iyileştirecek beslenme önerileri sunacağız. Karbonhidrat tüketiminin önemi, protein içeren gıdaların yararları ve yağların nasıl daha hızlı yakılabileceği konularına odaklanarak spor yaparak daha verimli sonuçlar elde etmenize yardımcı olmaya çalışacağız.
Karbonhidratlar Yararlıdır; Enerji Verir
Karbonhidratlar düşünüldüğünün aksine her zaman kilo aldıran zararlı besin grupları arasında yer almaz. Vücut karbonhidratları glikoza dönüştürür ve kaslarda glikojen olarak depolar. Spor yapıldığında kaslarda bulunan glikojenler enerjiye dönüştürülür. Kısa süreli antrenmanlar sırasında enerji sağlanması için gereken glikojen hali hazırda kaslarınızda bulunur. Fakat antrenman süreniz uzarsa glikojen depolarınız da tükenecektir. Antrenmanlar sırasında yeterli enerjiyi elde etmek ve güçsüzleşmemek arzusundaysanız karbonhidrat tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Uzun süreli antrenmanlardan önce, spor salonu ziyaretlerinizde keyfinizin kaçmamasını istiyorsanız bu besin gruplarına öncelik vermenizi öneriyoruz. Karbonhidrattan kastımız; şekerli ya da kızartılmış yiyecekler değildir; nişastalı sebzeler, baklagiller, yoğurt, pirinç e makarna gibi gıdaları tüketebilirsiniz.
Protein Olmazsa Olmaz!
Spor yapın ya da yapmayın protein tüketmezseniz sağlıklı olamazsınız. Normal beslenme düzenine devam edip üstüne bir de düzenli spor yaparsanız protein ihtiyacınız artacaktır. Protein yavaş sindirilir ve antrenmanlardan önce tükettiğinizde kaslarınızı besler, çalıştırır, metabolizmanızı hızlandırır ve kaslarınızın dayanıklılığını arttırır. Vücudunuz için gerekli amino asitleri tüketmediğiniz takdirde spor yaptığınız zamanlarda kaslarınız zayıfladığı için ciddi sakatlıklarla karşılaşma olasılığınız artar. Antrenman sonrasında kaslarınız yıpranır, ağrılarınız artar ve ertesi günkü fitness salonu ziyaretiniz ertelenir. Besinler yoluyla yeterli derecede protein alamıyorsanız besin takviyeleri kullanmayı deneyebilirsiniz. Böylelikle hem hedeflerinize daha hızlı ulaşır hem de spor yapmaya devam edebilmek için gerekli direnci kazanırsınız.
Sıvı Tüketimine Dikkat Edin!
Spor yapan kişilerin diyet yapsınlar ya da yapmasınlar, vücutlarının sıvı ihtiyacını optimum düzeyde karşılamaları gerekir. Özellikle sıcak havalarda yapılan antrenmanlar sonrasında vücut su kaybeder. Kaybedilen sıvı yerine koyulmazsa vücut susuz kalabilir. Profesyonel atletler yoğun egzersizler öncesinde ve sonrasında sıvı tüketimlerine ekstra dikkat ederler. Krampların engellenmesi ve sakatlıkların önlenmesi için de sıvı tüketiminin önemli olduğu unutulmamalıdır.
Yanlış Beslenme Önerilerini Dikkate Almayın
Diyet yapan, spor salonuna gitmeyi düzenli alışkanlıkları haline getiren kişilerin temel olarak bu üç beslenme önerisine uymaları gerekir. Kulaktan duyma yanlış bilgilere göre davranılması durumunda sağlık için çok önemli olan spor yapma alışkanlığı dahi tehlikeli hale dönüşebilir. Spor yapan kişilerin beslenmesi kimi zaman yanlış kurallara dayandırılır. Örneğin karbonhidrat tüketiminin minimuma indirilmesi, aşırı protein tüketilmesi, aç karnına egzersiz yapılması, aşırı kalori kısıtlaması, öğünlerin tamamen yağsız besinlerden oluşturulması gibi söylemler sporcuların sağlıklarına zarar verebilir.
Vücudunuzu işleyen bir makine olarak düşündüğünüz zaman aslında nasıl beslenmeniz gerektiğini de anlamış olursunuz. Çalışmayan bir makinenin gereksinimleri ile çalışan bir makinenin gereksinimlerini karşılaştırdığınızda arasında bariz farklar vardır. O makinenin çalışmaya devam edebilmesi için parçalarının yağlanması, gerekirse yakıt konulması gerekir. Vücudumuz da spor yaptığında normalden daha çok besine ihtiyaç duyar ve çalışması için vücudunuzu dengeli bir şekilde beslemeniz gerekir.
Yapılan sporlardan maksimum verim elde edilebilmesi için tüm besin grupları tüketilmelidir. Sebzeler, meyveler, proteinler ve karbonhidratlar bu sürecin sağlam temellere oturmasını sağlar. Siz de hayatınızda bir değişime gitmek ve sporu yaşantınızın bir parçası haline getirmek istiyorsanız sadece spor salonu için zaman ayırmanın yeterli olmayacağını fark etmelisiniz. Düzenli ve dengeli beslenerek; antrenman yoğunluğunuz doğrultusunda diyetinize dikkat ederek daha sağlıklı bireyler haline gelebilirsiniz.