Su İçmenin Kaslarınız İçin Faydaları

Gün içerisinde çay, kahve, hatta tüm kalorisine rağmen sıklıkla meyve suyu ve gazlı içecekler tüketiyoruz. Ancak asıl ihtiyacımız olan o doğal içeceği bir türlü sevemiyoruz.
Su İçmenin Kaslarınız İçin Faydaları

Kimimize tadı yavan geliyor, kimimize göre ise bir yudumla dahi susuzluk giderilebiliyor. Halbuki vücudumuzdaki milyarlarca hücrenin her birinin %70’i sudan oluşuyor. Su içmediğimizde vücudumuz halsiz düşüyor ve genel sağlığımız bozuluyor. Suyu bir anda sevmenin mümkün olmadığını biliyoruz, bu nedenle su içmenin kaslarınıza olan faydalarına odaklanmak istiyoruz. Bu yazımızda su içmenin kaslar için faydaları hakkında önemli bilgiler bulabilirsiniz.

Su Kaslarınıza Enerji Sağlar

Vücudumuzdaki tüm metabolik süreçlerin sorunsuz bir şekilde işlemesi için dengeli beslenmek ve yeterince su içmek gerekir. Kaslarımız için de durum farklı değildir; kasların optimal seviyelerde çalışması için enerji seviyesinin dengelenmesi önemlidir. Spor salonuna gitmeden ya da evinizde spor yapmadan önce su içtiğinizde suyun içerisindeki elektrolitler kaslarınızın enerji dengesini korur. Eğer su içmeyi ihmal ederseniz kaslarınız dehidrasyona uğrayabilir ve zayıflama döngüsüne girebilir. Bunun için antrenmanlardan önce mutlaka su içmeye özen göstermelisiniz. Böylelikle egzersiz yaparken daha yüksek bir performans sergileyebilir ve kaslarınızın büyüme sürecine girmesini kolaylaştırabilirsiniz.

Su Ağrı Eşiğinizi Yükseltir

Antrenmanlar sırasında yaptığınız zorlu hareketler kaslarınızın ağrımasına neden olabilir. Minimal kas yırtılmalarının oluşması kaslanma sürecinde çok önemli olsa da hissedilen ağrı kimi zaman dayanılmaz hale gelebilir. Psikofizyoloji dergisinde yayımlanan bir araştırmanın sonucu yeterince su içen kişilerin ağrı eşiklerinin yükseldiğini ve dayanıklılıklarının arttığını göstermektedir. Gün içerisinde gerekenden az su içenlerde ağrı hissi daha fazla olur ve duyarlılık yükselir. Dolayısıyla antrenman yoğunluğunun ve süresinin azaltılması gerekir. Su içerek daha uzun ve zorlu antrenmanların üstesinden dahi kolayca gelebilirsiniz!

Su Kaslarınızın Büyüme Sürecinde Görev Yapar

Hayalinizdeki kas yapısına ulaşmak için aylardır ve belki yıllardır çaba harcıyorsunuz. Yağsız kas kitlenizi arttırmak ve belirgin kaslara sahip olmak için yeri geldiğinde sosyal hayatınızdan yeri geldiğinde ise en sevdiğiniz yiyeceklerden uzak duruyorsunuz. Ama iş su içmeye gelince, maalesef birçok kişi gibi umursamazca bir tavır sergiliyorsunuz. Su içmek genel sağlığa sunduğu sayısız faydasının yanı sıra kas büyüme sürecini de hızlandırır. Su içtiğinizde egzersizler için enerji ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz, üstelik kas büyümesini de arttırabilirsiniz. Journal of Strength and Conditioning dergisinde yayımlanan bir araştırma, susuz kalındığı zaman kasların boyut ve güç olarak gerilediğini ortaya koymaktadır. Su protein sentezi sürecinde de efektif bir rol oynadığından yeterince tüketilmediğinde kas yakımının başladığı bilinmektedir. 

Su İçmek Kas Kramplarını Önler

Egzersiz yaparken ve hatta dinlenme anında aniden kramp ağrısıyla karşılaşmak oldukça zorlayıcı ve rahatsız edici olabiliyor. Su, sahip olduğu metabolik bileşenler sayesinde vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlıyor. Su içmeyen kişilerde sıklıkla rastlanan kramp ağrıları antrenmanların yarıda kesilmesine de, kişinin ciddi düzeyde ağrı çekmesine de yol açabiliyor. 

Su içmenin kaslarınız ve vücudunuz için faydaları bunlarla da sınırlı değildir. Su aynı zamanda muhteşem bir iştah kesicidir. Yemeklerden önce su içildiğinde mide dolar ve aşırı yemek yeme dürtüsünü de yemekler için ayrılan alanı da azaltır. Sağlık otoriteleri yemeklerden önce su içen kişilerin her öğünde 75 kalori az aldıklarını ve bu rakamın yıla vurulduğunda 8-10 kiloya eş değer bir kalori olduğunu ortaya koymaktadır. Suyun bir diğer faydası da metabolizmayı hızlandırmasıdır. Özellikle bir miktar soğutulmuş su vücudu harekete geçirebilir. Vücut soğuk suyu ısıtmak için daha fazla çalışır ve su içerken kalori harcamaya başlar. Dengeli beslenen ve su içen kişiler egzersiz yaparak formlarına kavuşurken sağlıklarını da iyileştirebilirler. 

Sosyal izolasyonun önem kazandığı bugünlerde mümkün olduğunca dışarı çıkılmadığından evdeki tüm yiyeceklere kolay bir şekilde erişim sağlanabiliyor. İradesine hakim olanlarla olamayanlar arasındaki farkın açılacağı zamanlardayız ve su içmeyi maalesef tercih etmiyoruz. Daha sağlıklı olmak ve aynı zamanda kas gelişimimizi de desteklemek için günlük su tüketim miktarımızı arttırmamız gerekiyor. Suyu sevmiyorsanız içerisine limon, elma, kivi, tarçın gibi ilaveler yapabilir, doğal bir detoks sürecine de geçiş yapabilirsiniz.

Hemen Ara