
Kelime anlamı “fiziksel manada fit ve sağlıklı olmak” olan Fitness; vücudu şekillendiren, yağların yakılmasını sağlayan, kasları belirgin hale getiren; aletli ya da alet kullanmadan gerçekleştirilen bir spor çeşididir. Fitness yapan kişilerin fizikleri çok muntazam, yağsız ve atletik bir görünüme sahip olur. Kasların belirginleşmesi sebebiyle bodybuilding ile karıştırılsa da Fitness’ın amacı çok daha farklıdır. Örnek vermek gerekirse vücut geliştirme sporu yapan kişilerin kasları belirgin ve çok hacimlidir. Kasların hacimsel olarak büyüyüp gelişmesi vücut geliştiren kişilerin temel motivasyonudur. Fitness yapanlar ise kasların hacimsel olarak aşırı büyümesini amaçlamazlar, onlar için kasların yap dokusundan arınması, güçlenmesi, sıkılaşması ve fit bir görünüme sahip olmak yeterlidir.
Siz de sağlam bir vücuda, dikkat çeken kaslara sahip olmak istiyorsanız ve Sakarya'da yaşıyorsanız, mevcut spor salonlarından birinde fitness sporuna başlayabilirsiniz. Sağlık durumunuza, kilonuza ve hedeflerinize uygun olarak tasarlanan fitness programlarına uyarak kısa sürede vücudunuzun şekillendiğine şahit olabilirsiniz. Kaç yaşında olursanız olun, düzenli olarak yaptığınız fitness egzersizleri ile daha sağlıklı bir bedene sahip olabilirsiniz.
Fitness Sporu Neden Yapılmalıdır?
Vücudun kapasitesini arttıran ve yağ yüzdesini düşürüp kasları güçlendiren Fitness sporunun insan vücuduna sayısız faydası bulunur. Fitness yapmaya başlayan kişiler zaman içerisinde kendilerindeki değişimlere tanık olabilirler.
Kalp ve Ciğer Dayanıklılığını Arttırmak; Uzun yürüyüşler, yüzme, aerobik gibi aktiviteler sonucunda fitness yapan kişilerin kan basınçları artar, kan dolaşım hızları yükselir, dokularına daha fazla oksijen ulaşır ve kondisyonları artar.
Kas Gücünü Arttırmak; Fitness yapan kişilerin kas gücü; diğer bir deyişle kısa bir süre içerisinde yüksek kuvvet uygulayabilme kapasiteleri artar. Ağırlık kaldırma egzersizleri ile kas dayanıklılığı arttırılmaktadır.
Kas Dayanıklılığını Arttırmak; Bir kasın ya da kas grubunun tekrarlanan kasılmalara ve sabit bir cisime karşı kuvvet uygulama yeterliliği olarak tanımlanan kas dayanıklılığı, Fitness sporunun en önemli amaçlarından biri olarak tanımlanır.
Esnekliği Arttırmak; Eklemleri hareket ettirme ve vücudun kaslarını koordineli bir şekilde yönlendirebilme yetisi olarak tanımlanabilen esneklik, Fitness sporunun amaçları ve katkıları arasında yer alır.
Vücut Kompozisyonunu İyileştirmek; Vücudun yağlı ve yağsız dokuları arasındaki oranı ifade etmek için kullanılan vücut kompozisyonu kavramı, Fitness yapmanın hem amacı hem de sonucudur. Daha yağsız ve daha fit bir görünüme kavuşmak isteyen kişiler, düzenli Fitness egzersizleri sonucunda şekilli ve sağlam bir vücuda sahip olabilirler.
Fitness yapmaya başlayacaksanız, az önce saydığımız beş bileşene yönelik kurgulanan bir programa dahil olmanız gerekir. Vücudu eğiten programlardan önce, ısınma egzersizleri yapılması gerekir. Genellikle 5-10 dakika arasında süren ısınma hareketleri sonrası kan akışı hızlanır ve asıl antrenmanlar sırasında sakatlanma riski minimum seviyeye iner. Antrenman bitişlerinde soğuma hareketlerinin de yapılması ihmal edilmemelidir. Yoğun Fitness egzersizlerinin kapanışı olarak görülen soğuma hareketleri ile fitness antrenmanları sonlandırılır.
Fitness Sporunun Faydaları Nelerdir?
Fitness’ın bileşenlerine bakıldığında Fitness sporunun tüm vücut için bir çok faydası olduğu sonucuna varabiliriz. Yağ oranını azaltan, vücudun esnekliğini fazlalaştıran, kas gücünü ve dayanıklılığını çoğaltan, aynı zamanda kalp ve ciğer dayanıklılığını arttıran bu sporun diğer faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.
- Diyabet, kalp krizi ve kanser gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır;
- Fiziksel yeterliliği çoğaltır,
- Kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürür,
- Kas ve iskelet sisteminin dayanıklılığını arttırır,
- Kilo verilmesini ve kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur,
- Uyku kalitesini arttırır ve uyku alışkanlıklarını optimize eder,
- Kan akışını hızlandırmasına bağlı olarak enerji seviyesini arttırır,
- Fiziksel görünümü mükemmelleştirir,
- Vücudu rahatlatır ve stresle mücadele edilmesine olanak sağlar,
- Depresyona yakalanma riskini düşürür,
- Kişiyi mutlu hissettirir ve
- Kronik yorgunluğu engelleyip hayat enerjisini yükseltir.