Whey Protein Nedir, Ne İşe Yarar?

Vücut geliştirme ile ilgilenenlerin en çok duyduğu ürünlerden birisi olan WHEY protein hakkında bilinmesi gerekenleri araştırdık.
Whey Protein Nedir, Ne İşe Yarar?

Bütün proteinler eşit değildir. Whey protein gibi bazı protein formları değer açısında değişiklik göstermektedir. Whey’in içerisinde hızlı bir şekilde emilebilen yüksek miktarda amino asit bulunur. Ayrıca protein dışında bazı diğer maddeler de bulundurur. Dünyanın en çok bilinen proteinlerinden birisi olan Whey güç arttırma, vücut geliştirme için kullanıldığı gibi kilo vermek isteyenler tarafında da tercih edilebilir. Whey protein peynir altı suyu olarak bilinen, peynir yapımında arta kalan sütün sıvı kısmından yapılmaktadır. Sütün içerisinde %80 oranında kazein ve %20 oranında Whey bulunmaktadır. Whey sütün sıvı kısmındadır ve peynir üretiminde sütün yağlı kısımları alınır. Yağlı kısımların alınmasından sonra Whey ayrılır. Yoğurt kabının içindeki sıvı madde de Whey’dir. Bu yan ürünün ticari değeri bilinmeden önce süt üreticileri bunu değerli besini atıyordu.

Peynir üretiminden ayrılan Whey’in içeceklere, yemeklere ve protein barlarına girmeden önce toz halini alabilmesi için birçok işlemden geçmesi gerekiyor. Ortaya çıkan ürünün tek başına iyi bir tadı bulunmadığı için günümüzde çikolatalı, vanilyalı ve çilek aromalı protein tozları oldukça popüler. Ancak kullanmadan önce dikkat edilmesi gereken belli başlı şeyler bulunuyor. Çünkü bazı protein tozlarının içerisinde işlenmiş şeker olabiliyor. Vücut geliştirenlerin ve spor salonuna gidenlerin yanı sıra kilo vermek isteyenler ya da beslenmelerinde yeterince protein alamayan kişiler de bu protein tozlarını tercih ediyor. Bu nedenle de şeker içeriğinin mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor.

Protein ve BCAA Alımına Yardımcı

Proteinler insan vücudunun başlıca yapı taşıdır. Tendonlarda, organlarda, ciltte, hormonlarda, enzimlerde, sinir ileticilerinde ve çeşitli moleküllerde yer alırlar. Protein aynı zamanda kasların da yapı taşıdır. Proteinler, amino asit isimli daha küçük yapılı moleküllerin dizilimi ile oluşuyorlar. Bazı amino asitler vücut hücreleri tarafından üretilirken bazıları tüketilen besinlerden alınıyor. Yemek ile dışarıdan alınan amino asitlere “esansiyel amino asit” adı veriliyor. 9 adet olan esansiyel amino asitlerin tamamını bünyesinde barındıran proteinler en iyileri olarak bilinir ve Whey protein içerisinde bunların tamamı bulunuyor. Özellikle dallı zincirli amino asitler olan lösin ve sistein açısından oldukça zengin olan Whey büyüme dönemi açısından da önemli bir protein. Yapılan araştırmalara göre lösin en anabolik yani büyümeye yardımcı olan amino asit. Sistein ise hücrelerin antioksidanı olarak bilinen glutatyon seviyesini arttırmaya yardımcı oluyor. İçeriği nedeniyle Whey protein insanlarda büyümeyi tetikliyor. Yapılan araştırmalara göre anne sütünde %60 Whey bulunurken inek sütünde bu oran sadece %20. 

Whey Protein Türleri

Whey proteinin kendi içerisinde farklı türleri bulunuyor. Bu farklılıklar üretim aşamasında yapılan işlemlerde ortaya çıkıyor. Konsantre ürünlerin içerisinde %70-80 oranında protein bulunuyor. Ürünler aynı zamanda proteinin yanı sıra laktoz ve yağ içeriyor. İzole Whey protein ise %90 ya da daha fazla oranda protein içeriyor. Konsantre ürünlere göre daha az laktoz, yağ ve diğer yararlı besin bulunuyor. Hidrolizat Whey ise daha hızlı emilmesi için üretim aşamasında bir miktar sindirilmiş bir tür olarak biliniyor. 

Kas Üretimi ve Güce Katkısı

Whey protein destekleri en çok kas kütlesini arttırmak ve güç kazanmak isteyenler tarafından kullanılıyor. Günümüzde atletler, vücut geliştiriciler, fitness modelleri de bu protein desteğini tercih ediyor. İçerisinde bulunan protein ve amino asitler kas kütlesini arttırmak için kullanılıyor. Ayrıca destek anabolik hormon salgılanmasını arttırarak kasların hacim kazanmasına yardımcı oluyor. Whey protein çerisinde bulunan lösin sayesinde kaslardaki protein sentezini moleküler seviyede etkiliyor ve hacim artışı elde etmede yardımcı oluyor. Ayrıca diğer proteinlerden daha kolay sindirilebilir olması nedeniyle sisteme hemen dahil oluyor ve kullanılmaya başlıyor. Soya proteini gibi diğer protein türleri ile karşılaştırıldığında Whey protein daha iyi bir performans gösteriyor ve bu yüzden daha çok tercih ediliyor.

Hemen Ara