Hareketsiz yaşam, aşırı ve yanlış beslenme gibi alışkanlıklar nedeniyle kilo alınır. Kişiler diyet ve egzersiz yaparak fazla kilolarından kurtulmaya çalışsalar da kimi zaman bu çabaları sağlıklarını olumsuz olarak etkileyebilir. Bilinçsiz yapılan diyetler, vücuda uygun olmayan egzersiz programları hem sonuca ulaşılması noktasında hüsran yaratır hem de kişinin tüm motivasyonunu bitirir.
Siz de fazla kilolarınızı vermek ya da forma girmek istiyorsanız bu amaç uğruna en başından sağlam adımlar atmalısınız. Vücut kompozisyonunuzu öğrenmek için vücut analizi yaptırmalı ve sonrasında çıkan değerler doğrultusunda uzmanlardan destek almalısınız. Son dönemde “vücut analizi” kavramı daha bilindik hale gelse de önemi henüz yeterince anlaşılamamıştır. Bu nedenle bu yazımızda “Vücut analizi nedir?”, “Vücut analizi neden yaptırılmalıdır?” gibi önemli soruları yanıtlayacağız.
İlk olarak;
Vücut Analizi Nedir?
Vücut analizi kavramını detaylandırmadan önce vücut kompozisyonuna kısaca değinmek istiyoruz.
Vücudunuzda yağ ve yağsız kütleler bir arada bulunur. Vücut yağları kas dokusunda, derinin altında ya da organların çevresinde yer alabilir. Bazı yağlar vücudun genel sağlığının korunması için gereklidir. “Temel yağlar” olarak adlandırılan bu yağlar iç organları korur, enerji depolar, hormonları düzenler. Ancak temel yağlar haricinde vücudunuzda yararlı olmayan yağlar da birikir. Vücut kompozisyonu; vücudunuzda ne kadar yağ olduğunu, bu yağların kaslara oranını, vücuttaki su oranını ifade eden bir kavram olarak tanımlanabilir. Vücuttaki yağ oranı kişiden kişiye değişebilir.
Vücut analizi ise vücut kompozisyonunu belirlemek diğer bir deyişle kişinin yağ kitlesinin yağsız kitlesine oranını saptamak üzere yapılan bir ölçümdür. Spor salonlarında ya da diyetisyenler tarafından gerçekleştirilen vücut analizi sonrasında kişi vücudundaki yağ oranını, ne kadar kilo vermesi gerektiğini ve şişmanlık derecesini öğrenebilir. Vücut kitle indeksi hesaplamasından ya da sadece tartılmaktan çok daha detaylı sonuçların ortaya çıkarıldığı vücut analizi ölçümleri sonrasında kişiler vücuttaki yağ oranını öğrenip uzmanlar tarafından hazırlanan zayıflama programlarına başlayabilirler.
Vücut Analizi Neden Yaptırılmalıdır?
Vücut analizi herkes için sağlık ve zindeliğin bir ölçütü olarak kabul edilmektedir. Kilo vermeyi düşünüyorsanız öncelikle vücudunuzun yağ oranını yüzdesel olarak öğrenmelisiniz. Yağ oranınızı bilirseniz, yağ kitlesini eritmek üzere tasarlanan programlara katılabilirsiniz. Kimi zaman vücut kitle indeksi hesaplamaları sonucunda obez kategorisine giren kişilerin yağ oranlarının düşük olduğu; ya da zayıf olarak sınıflandırılanların yağ yüzdelerinin yüksek olduğu durumlar yaşanabiliyor. Bu nedenle vücut analizinin detaylı verileri; vücut kitle indeksi hesaplamalarından ya da tartılmaktan farklı olarak sağlık durumu ile ilgili en net bilgileri edinmenizi sağlıyor.
Özellikle bilinçsiz uygulanan diyet programlarından kısa bir süre sonra kişiler kilo verdiklerini düşünüyor ve tartıda görünen rakam da bu düşüncelerini doğruluyor. Fakat işin aslı; verilen fazla yağlar değil vücuttaki su oluyor. Programların amacına hizmet etmediğinin anlaşılması, gerekirse farklı tedbirler alınması için vücut analizi en doğru yol gösterici oluyor. Kilo vermek zorlu ve azim gerektiren bir süreçtir; bu konuda hepimiz hem fikiriz. Ancak bu sürecin doğru takip edilmesi, amaçlara ulaşmayı kolaylaştıracaktır. Vücut analizi yaptırmanın önemi de burada saklıdır; kilo verme ya da form tutma sürecinin yol haritası bu ölçümlerle çizilir.
Vücut Analizi Yaptırarak Değişiminize Tanıklık Edebilirsiniz
Vücut analizi yaptırdınız ve diyet programına başlamadan önce vücudunuzun yağ oranını öğrendiniz. Zaman geçti, kilo verdiğinizden eminsiniz veya şüpheleriniz var… Vücut analizini tekrar yaptırırsanız değişimi net bir şekilde görebilirsiniz.
Vücut analizi yaptırarak siz de;
- Vücudunuzdaki yağ yüzdesini,
- Vücudunuzdaki yağsız dokuların oranını,
- Vücudunuzdaki su miktarını,
- Vücut kitle indeksi değerini ve
- Bazal metabolizma hızını öğrenebilirsiniz.